Siirry pääsisältöön

Sophie Kinsella: Kuka on pomo (Elina)


Sophie Kinsella: Kuka on pomo
WSOY 2017

414 sivua
suom. Kaisa Kattelus

Alkuteos: My Not So Perfect Life. 2017.

Kirjakauppaan piti lähteä kun huomasin Sophie Kinsellan uutukaisen ilmestyneen sopivasti kesälomalla. Tällä kertaa ei kyseessä ollutkaan uusin Himoshoppaaja vaan täysin erillinen romaani ja vaikka monesti pidänkin Shopaholic-romaaneja Kinsellan parhaimpina niin tällä kertaa tämä yllätti erittäin positiivisesti enkä olisi maltannut laskea romaania ollenkaan käsistäni sen aloitettuani.

Katie Brenner on markkinointialalla. Hänen haaveenaan on ollut aina päästä Lontooseen töihin ja hän elääkin unelmaelämää ja työskentelee lontoolaisessa brändäystoimistossa Cooper Clemmowilla. Katie, tai oikeastaan Cat kuten hän Lontoossa kutsuu itseään, postailee instagramiin ihania kuvia ihanasta Lontoo-elämästään, aivan kuten hänen paras ystävänsä Fi postailee ihania kuvia ihanasta New York-elämästään. Katiella on mahtava ja osaava pomo Demeter (jolla on täydellinen elämä), firman komea johtaja Alex, jonka kanssa Katie viettää lumoavia hetkiä sekä tietenkin työkaverit, joiden kanssa käydä lasillisilla tai kahvilla työpäivän jälkeen.

Todellisuudessa Katien työmatka on pitkä ja kamala eikä kukaan oikeastaan huomaa hänen osaamistaan työpaikalla. Ainakaan Demeter, jolla on kaikin puolin täydellinen elämä ja jonka mielestä Katien työnkuvaan kuuluu myös pomon juurikasvun värjääminen. Eikä Katiella ole oikeastaan edes rahaa käydä kahvilla työkavereiden kanssa. Hänen instagram-kuvansa on otettu toisten kahvikupposista. Hänen hiuksensa eivät ole oikeasti suorat ja kauniit eikä hänellä ole varaa kuin kirpparilta löytyneeseen kymmenen punnan Christin Bior -takkiin.

"Unelmaa" jatkuu ainakin siihen asti kunnes Katie saa yllättäen potkut ja joutuu palaamaan takaisin kotiin Somersetin maaseudulle. Hänen isänsä on laittanut tällä kertaa pystyyn maatilamatkailuyrityksen, jota Katie lähtee vetämään uutena projektinaan samalla salaten perheeltään saamansa potkut. Eräänä päivänä maatilalomalle pöllähtää Katien entinen pomo Demeter Lontoosta. Siinä riittääkin Katielle ongelmaa kerrakseen - vai hautooko hän vain kostoa?

Romaanin englanninkielinen nimi My Not So Perfect Life paljastaa mielestäni teoksen teemoista enemmän. Kenenkään elämä ei ole oikeastaan aivan sitä miltä se päällepäin tai sosiaaliseen mediaan näyttää. Katie ei ole oikeastaan lontoolainen Cat, mutta paljastuupa hänen pomostaan Demeteristäkin lopulta paljon muuta kuin mitä voisi olettaa. Kinsella pysyy ajan hermolla kirjoittaessaan some-maailman ilmiöistä ja tekee sen varsin hienosti. Muutamaa yksityiskohtaa lukuunottamatta on romaani todentuntuinen ja hauska. Lukuhaasteessa sijoitan romaanin kohtaan 49. Vuoden 2017 uutuuskirja.

Kommentit