Siirry pääsisältöön

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Elina)


Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys
Otava 2017
124 sivua

Konmarin innoittamana päätin tutustua myös suomalaiseen vastineeseen eli Mira Ahjoniemen kirjaan Loistava järjestys, jossa kerrotaan miten suomalainen koti kannattaa järjestää. Teos on visuaalisesti kaunis ja houkuttavakin, sivuilla on kauniita kuvia ja värejä, mutta valitettavasti asiapuoli jää laihaksi verrattuna Konmariin.

Ajoniemi aloittaa omista lähtökohdistaan ja mainitsee toki innoituksensa olevan Konmarilta, mutta myös esimerkiksi omalta äidiltään sekä Tavarataivas-dokumentista. Kirjan ensimmäinen osio käsittelee mitä pitää tehdä ennen kuin aloittaa tavaroidensa raivauksen. Ahjoniemi esittelee lyhyesti mitä hyötyä on vähemmästä tavaramäärästä, millaisen aikataulun projekti vaatii ja kehottaa luomaan vision elämästään ennen kuin aloittaa. Tätä varten on yksi kirjansivu, jolle voi kirjoittaa mitä arvostaa elämässä ja mitä kaipaisi siihen lisää (toki kirjaston kirjaan en voinut tätä visiota lähteä rustailemaan, muuten aivan kelpo idea). Lisäksi hän on lyhyesti kertonut loistavan järjestyksen kaavan eli siivouksen etenemisen askel askeleelta. Parasta siinä mielestäni on kahvitauko ja pala suklaata (eli pieni pilke silmäkulmassa ja realistinen ote).

Seuraavaksi Ahjoniemi kertoo omien tavaroiden järjestämisestä, jossa pääpaino on vaatteissa. Yleisesti ottaen hänen esiin tuomansa ideat ovat minulle jo tuttuja Konmarilta ja osin myös Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapista. En siis kokenut saavani uusia hyviä vinkkejä. Eräästä kyllä olen aivan samaa mieltä - minäkään en kivan vaatteen nähtyäni osta sitä heti vaan menen kotiin ja mietin yön yli. Jos vielä seuraavana päivänä tuntuu siltä, että vaate on saatava niin haen sen. Ahjoniemi kommentoi myös keräilyä ja etenkin kirjoja, sillä hänen mielestään kirjat ovat turhia jos niitä ei aio lukea enää. Kirjallisuuden ystävänä asunnossani on varmasti kymmenittäin jos ei sadoittain sellaisia kirjoja, joita en välttämättä aio enää koskaan lukea, mutta rakastan niitä esineinä eikä koti ole mielestäni koti ilman kirjoja. On huojentavaa tietää, että kirjat ovat kirjahyllyssä ja minulla on mahdollisuus niitä lukea milloin vain. Toki aina välillä on olosuhteiden pakosta kirjoistakin luovuttava, mutta ei kaikista kuitenkaan.

Tämän jälkeen Loistava järjestys siirtyy muiden tavaroihin sekä kodin yhteisiin tavaroihin. On mielestäni hyvä, että Ahjoniemi kertoo yhteisten tavaroiden siivoamisesta. Hän ottaa esimerkeiksi myös lasten ja nuorten tavarat. Monet esimerkit ovatkin lähellä todellista suomalaista elämää. Konmarin tapauksessa kritisoin juuri kulttuurisidonnaisuutta, mutta Ahjoniemen teos sopii tietenkin juuri suomalaisten kotien järjestämisen avuksi. Yhteisten tilojen järjestämisosuudessa mielestäni parasta antia ovat keittiön järjestelyyn liittyvät vinkit. Olohuone-osiossa olin melkein kaikesta eri mieltä. Ahjoniemi esimerkiksi kehottaa luopumaan televisiosta, mutta mielestäni olohuone on rentoutumista varten ja mikäs mukavampaa kuin napsauttaa televisio päälle raskaan päivän jälkeen.

Konmariin verrattuna Loistavassa järjestyksessä on suomalaiseen kotiin sopivia esimerkkejä ja se on otteeltaan rennompi. Se toisaalta tarkoittaa sitä, ettei Loistava järjestys käsittele kodin järjestämistä ja siivousta aivan yhtä tarkasti ja systemaattisesti, monet osa-alueet jäävät läpikäymättä enkä usko että pelkillä Ahjoniemen neuvoilla saa aikaan samanlaista tarmokasta siivouspuuskaa kuin mitä Konmarin lukemisen jälkeen. Suosittelisinkin ensisijaisesti lukemaan Konmarin ensimmäisen opuksen, tämä ei mielestäni tuonut siihen kovasti lisättävää.

Lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 17. kirjan kannessa on sinistä ja valkoista. Se sopisi myös esimerkiksi kohtaan 49. vuoden 2017 uutuuskirja.

Kommentit