Siirry pääsisältöön

Victoria Connelly: Etsin sinua, Mr. Darcy (Elina)


Victoria Connelly: Etsin sinua, Mr. Darcy
Minerva 2013
306 sivua
suom. Emma Murros ja Jänis Louhivuori
Alkuteos: Mr. Darcy Forever. 2012.


Joskus kirja vaan on pakko lukea, jos se sattuu liittymään Jane Austeniin. Siitäkin huolimatta, että jo kansikuvan ja takakannen perusteella tietää, ettei luvassa ole kirjallista ilotulitusta. Jotkut kirjat on pakko lukea viihteenä, tämä oli sellainen. Jos asennoituu heti oikein, ei kirjan lukeminen tunnu ihan niin vaikealta.

Connellyn romaanissa on kaksi sisarusta: pakko-oireinen ja kireä Sarah sekä spontaani ja nuorekas Mia.  Ei tarvitse kauan ihmetellä, jotta ymmärtää juonen liikkuvan kuten Järjessä ja tunteissa. Siskokset ovat suoraan kyseisestä romaanista napattuja (Marianne ja Elinor), mutta Jane Austenin maailmassa liikutaan muillakin tasoilla. Siskokset ovat riitaantuneet rakastuttuaan molemmat samaan mieheen. Kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen molemmat kuitenkin päätyvät Bathiin vuotuisille Jane Austen -festivaaleille. Siellä odottaa paitsi sisarusten jälleennäkeminen myös mieshuolia molemmille.

Se mikä tässä romaanissa eniten ärsytti oli se, miten Austenia vyörytettiin juurikin kaikilla tasoilla eikä lukijan pureskeltavaksi jätetty mitään. Hienovaraiset viittaukset ja kevyet adaptaatiot toimivat mielestäni parhaimmin - niissä jätetään lukijankin mietittäväksi jotain. Tässä romaanissa sen sijaan ensiasetelma määrittää kaiken valmiiksi. Lisäksi Austenia tulvii niin festivaalin kuin jatkuvien viittausten muodossa. Yhteen romaaniin keskittymisen sijaan tähän on ängetty jokainen Austenin tuotos: varmastikin jokaisesta romaanista viitattiin johonkuhun sankarittareen tai sankariin, useimmiten tosin Darcyyn kuten jo romaanin nimessä (vaikkakin perusasetelma tosiaan on Järjestä ja tunteista). Ehkä muutaman kiemuran olisikin voinut jättää välistä ja keskittyä vain selkeästi yhteen asiaan (ja romaaniin).

Bathin kuvaus on mielestäni romaanin parhainta antia. Connelly kuvaa kaupunkia hyvin todenmukaisesti ja kauniisti sekä tuo mukaan tietenkin Austenin Bathiin sijoittuvat romaanit Neito vanhassa linnassa (Northanger Abbey) sekä Viisasteleva sydän. Itselleni Bathissa käynti oli aikanaan huikea kokemus ja tietenkin omat muistot kaupungista tulivat mieleen. Pystyin samastumaan hahmoihin heidän ilahtuessaan siitä miten Austen itse oli aikanaan kävellyt kaupungin kaduilla. Monet tutut kadunnimet vilahtelevat tekstissä ja siitä huokuu aito ihastus Austenin tuotantoon.

Romaani on myös päivitetty varsin mainiosti sopimaan nykyaikaan - Sarahin neuroottisuus näkyy hyvin pakkomielteisenä siivoamisena ja järjestelynä kun taas Mian vapaus näkyy hänen ammatinvalinnassaan ja elämäntavoissaan. Bathissa Mia pakenee erästä mieskandidaattia bussilla ja märkiä t-paitojakin saadaan ihailla varta vasten järjestetyssä kilpailussa. Toisaalta taas osa alun tapahtumista olisi täysin epäuskottavia nykyaikana.

Etsin sinua, Mr. Darcy on loppupeleissä hyvä lukukokemus vain Austen-faneille ja heistäkin ainoastaan sellaisille, jotka sietävät heppoista juonta, keskinkertaista tekstiä ja loputonta viittausten määrää Austeniin. Kirjahaasteessamme mietin tämän romaanin sijoittamista useampaankin kohtaan, mutta taidan päätyä klassikkotarinan mukaelmaan, sillä oli tämä lopulta kuitenkin ennen muuta adaptaatio Austenin Järjestä ja tunteista.

Kommentit